- Czas pracy robota: 3 minuty 20 sekund
Wartości odżywcze na 100g
- Kalorie: 96 kcal
- Węglowodany: 3,3 g
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcze: 6,1 g
Składniki
- cebula przekrojona na pół (100 g)
- marchewka pokrojona na kawałki (80 g)
- olej (20 g) + dodatkowo 2 łyżki do marynaty
- udka z kurczaka z kością i skórką (4 sztuki)
- sól (1 łyżeczka)
- pieprz czarny mielony (pół łyżeczki)
- czosnek granulowany (1 łyżeczka)
- papryka słodka mielona (1 łyżeczka)
- papryka ostra mielona (pół łyżeczki)
- majeranek suszony (1 łyżeczka)
- kapusta kiszona opłukana i odciśnięta (500–600 g)
- woda (100 g)
- kostka bulionu drobiowego (1 sztuka)
- grzyby suszone (5 g)
- śliwki suszone bez pestek (30 g)
Przygotowanie
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180°C
Krok 2: Do naczynia miksującego włóż: cebulę (100 g), marchewkę (80 g), olej (20 g)
Krok 3: Program – czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5
Krok 4: Składniki zgarnij łopatką na dno naczynia miksującego
Krok 5: Program – czas 3 minuty, temperatura 120°C, obroty 2
Krok 6: W tym czasie przygotuj mięso: udka posyp solą (1 łyżeczka), pieprzem (½ łyżeczki), czosnkiem (1 łyżeczka), papryką słodką (1 łyżeczka), papryką ostrą (½ łyżeczki), majerankiem (1 łyżeczka), dodaj 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj
Krok 7: Do naczynia miksującego dodaj: kapustę kiszoną (500–600 g), wodę (100 g), kostkę bulionu (1 sztuka), grzyby suszone (5 g), śliwki suszone (30 g)
Krok 8: Program – czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5
Krok 9: Przełóż zawartość naczynia do żaroodpornej formy i równomiernie rozłóż
Krok 10: Na kapuście ułóż przyprawione udka
Krok 11: Piecz 50 minut w temperaturze 180°C
Krok 12: Udka na kapuście podawaj z ugotowanymi ziemniakami
Krok 13: Gotowe. Smacznego
Przepis na udka na kapuście jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.